У кошику  0

Термозбіжні плівки - сучасні пакувальні полімерні матеріали для пакування харчових або промислових товарів за допомогою термозбіжних машин.

Термозбіжні плівки скорочуються під впливом температури, повторюючи форму упаковуваного предмета, при цьому не деформуючи продукцію. Даний процес називається термоусадкою. Виріб обгортається плівкою, потім короткочасно обробляється гарячим повітрям. В результаті нагріву і подальшого охолодження термозбіжна плівка облягає товар. Найпоширеніші термозбіжні машини - тунельного і камерного типу.

Загальні відомості про термозбіжні плівки

Термозбіжні плівки ідеально підходять для пакування кількох різних виробів або комплекту. Плівка здатна зафіксувати їх положення, щоб вони не розпадались. Це значно полегшує транспортування на будь-яку відстань - від магазину до будинку в сумці або за декілька кілометрів у великій вантажній машині.

Пакування кондитерських виробів у термозбіжну плівку

Основними характеристиками термоусадочних плівок є коефіцієнт усадки і напруження усадки. Коефіцієнт усадки (ступінь усадки) - відношення лінійних розмірів до і після термоусадки. Напруження усадки - напруження, що виникає в термозбіжній плівці при нагріванні. Напруження усадки визначається товщиною термозбіжної плівки, матеріалом, з якого вона виготовлена, температурою і тривалістю нагрівання. Чим вище температура нагріву термозбіжної плівки, тим менше часу її потрібно нагрівати для усадки.

Для пакування в термозбіжну плівку чутливих до нагрівання виробів в процесі термоусадки за високих температур, тривалість нагрівання зменшується.

Основні переваги термозбіжних плівок

Термозбіжні плівки мають ряд переваг для збереження всіх властивостей продукту та його товарного виду, наприклад підкреслення кольорової гами товарів на вітринах для продажі.

  • Має відмінну прозорість і блиск
  • Презентабельний вигляд товару
  • Відповідає всім санітарно-гігієнічним вимогам харчової промисловості, завдяки чому плівка може контактувати з харчовою продукцією
  • Збільшення терміну зберігання продукції
  • Зберігає свіжість, смак, колір і запах продуктів
  • Стійкий матеріал при використанні жирних речовин
  • Захист продукції від зовнішнього механічного впливу (волога, пил, тощо)
  • Запобігання несанкціонованого розкриття товару
  • Низька температура зварювання і усадки

Термозбіжні пакувальні плівки за своїм призначенням виготовляються з різних полімерних матеріалів: ПВХ, ПОФ, ПЕ.

Полівінілхлоридні термозбіжні плівки

Термозбіжні плівки ПВХ - високоякісні пакувальні полімерні матеріали у вигляді напіврукава, які виготовляються з термопластичного полімеру - полівінілхлорид. Відносна усадка близько 40%, температура усадки +80…+120°C.

Термозбіжні ПВХ плівки напіврукав застосовуються для одиничного і групового пакування різної продукції в сферах промисловості і торгівлі, а також часто використовується для харчових продуктів: кондитерських виробів у ящиках або спеціальних формах.

Приклади термозбіжної плівки ПВХ
Термозбіжна плівка ПВХ напіврукав 15 мкм 200 мм
Ширина 200 мм, довжина 750 м, товщина 15 мкм
Термозбіжна плівка ПВХ напіврукав 20 мкм 300 мм
Ширина 300 мм, довжина 600 м, товщина 20 мкм
Термозбіжна плівка ПВХ напіврукав 20 мкм 400 мм
Ширина 400 мм, довжина 600 м, товщина 20 мкм
Термозбіжна плівка ПВХ напіврукав 30 мкм 500 мм
Ширина 500 мм, довжина 400 м, товщина 30 мкм

Термозбіжна ПВХ плівка має підвищену стійкість до жирів, що робить її незамінним матеріалом для пакування продуктів з високим вмістом жиру. Для продуктів з високим вмістом води, таких як фрукти, овочі, гарячий хліб, термоплівка ПВХ перешкоджає утворенню цвілі, а в разі пакування, наприклад, свіжого хліба, збільшує термін зберігання за рахунок «дихання» продукту.

Термозбіжні плівки з полівінілхлориду мають унікальну властивість випускати водяну пару й вуглекислий газ назовні упаковки, при цьому не пропускають хвороботворні бактерії усередину упаковки.

Поліолефінові термозбіжні плівки

Термозбіжні плівки ПОФ - міцні та надійні пакувальні полімерні матеріали у вигляді напіврукава, які виготовляються з високомолекулярного полімеру - поліолефін. Плівки ПОФ включають в себе шар з співполімеру етилену з альфа-олефіном, шари з співполімеру етилену з вінілацетатом, можуть включати бар'єрний шар.

Різні розміри термозбіжної ПОФ плівки

Поліолефінові термозбіжні плівки можуть використовуватися для пакування харчових продуктів (овочі, фрукти, напівфабрикати, м'ясо, морепродукти, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби, тощо) та нехарчової продукції (журнали, книги, іграшки, календарі, господарські товари, одяг, тощо).

Поліолефінова термозбіжна плівка має великий коефіцієнт усадки, низьку паропроникність, високу міцність на розрив та міцний зварювальний шов. Поліолефінова термоплівка не містить хімічно активного хлору, тому при нагріванні вона залишається безпечною для здоров'я людини та навколишнього середовища. Також зберігає свої властивості та не втрачає свою міцність як при нагріванні, так і в умовах мінусової температури.

Поліолефінова плівка може витримувати великі механічні та кліматичні навантаження завдяки своїй багатошаровій структурі. Оскільки кожен шар багатошарової термозбіжної плівки формується окремо, то можливі дефекти структури кожного шару не співпадають, в результаті плівка виявляється міцнішою. Плівка ПОФ не виділяє специфічного запаху, який може передатися продукту.

Поліетиленовий термозбіжний пакет

Термозбіжний пакет - термозбіжний поліетиленовий (ПЕ) ковпак з боковими складками (фальцями) для швидкого пакування харчових товарів (мішки з цукром, борошном, пляшки, консерви) та будівельних матеріалів (пакування цегли, мішків з цементом, тощо) на палетах.

Особливості термопакетів ПЕ
Особливості пакета для термоусадки палет
  • Можливість надійно зафіксувати товар, який знаходиться на палеті. Особливо підходить для групового пакування
  • Захищає товар від негативних впливів (пил, бруд, волога, проколи тощо) при зберіганні та транспортуванні
  • Еластичність, здатність при пакуванні приймати форму товару
  • Дуже мала вага плівки
  • Стійкість до перепадів температури
  • Має високу міцність, зберігає продукцію протягом тривалого часу
  • Неможливість несанкціонованого розкриття упаковки без її пошкодження
  • Можливість візуального контролю товару

Для того, щоб підібрати необхідний розмір термозбіжного пакета, потрібно точно знати розмір палети з вантажем (довжина , ширина, висота).