Харчові стретч-плівки - сучасні пакувальні матеріали для пакування харчових продуктів і захисту їх від зовнішніх шкідливих чинників.
Застосовуються харчові стретч-плівки в магазинах, ресторанах, у побуті, для пакування хлібобулочних, кондитерських виробів, м'ясних продуктів. Також разом із стретч-плівкою використовуються лотки з полістиролу. Завдяки такому сполученню пакувальних матеріалів, продукти легко транспортувати й зручно викладати на вітринах, забезпечуючи привабливий вигляд.
Виготовляються харчові стретч-плівки з полімерних матеріалів: полівінілхлорид (ПВХ) або поліетилен (ПЕ). Як правило, стретч-плівки бувають прозорі, а також з різними кольоровими відтінками. Відтінок кольору проявляється лише при багатошаровому пакуванні, а при пакуванні в 1-3 шари плівка залишається практично прозорою.
ПВХ стретч-плівка має унікальну властивість пропускати назовні, водяну пару, і запобігати потраплянню в упаковку кисню. Така властивість плівки запобігає утворенню конденсату в упаковці, зберігаючи свіжість і привабливий вигляд продуктів, та відповідно збільшує термін реалізації. Особливо підходять для хлібобулочних, кондитерських виробів, м'ясних продуктів.
Переваги харчової стретч-плівки
- Мають здатність зворотньо розтягуватися з подовженням і прилипати до інших шарів плівки, але не прилипати до продукту, який пакується
- Захист продукції від вологи та забруднення
- Зниження ризику пошкодження товарів на етапах зберігання та транспортування
- Висока механічна стійкість до проколів, продавлюванням і розривам
- Хімічна стійкість до агресивних речовин у навколишньому середовищі зі збереженням блиску високої прозорості
- Збільшують термін зберігання продуктів без втрати смакових якостей і зовнішнього вигляду
- Не містять речовин, здатних проникати в упакований продукт, не впливає на природній смак і запах харчових продуктів, зберігає фізичні й органічні властивості продукту
Для зручної та ефективної роботи з харчовою стретч-плівкою рекомендовано використовувати спеціальні пристрої - «холодні» та «гарячі» столи.