У кошику  0
Риба, м'ясо в пакеті
Пакети
вакуумні
харчові
slide3.jpg
Вакуумна машина для
дому
ресторану
кафе
slide2.jpg
Переваги вакуумних пакетів
  1. Збереження аромату та смаку
  2. Продовження терміну зберігання
  3. Захист від зовнішніх впливів
  4. Гарний товарний вигляд
slide4.jpg
Вакуумні машини
Dongfeng
previous arrow
next arrow

Вакуумна упаковка - ефективне рішення для зберігання товарів різного призначення. Вакуумування продовжує термін придатності продуктів харчування, захищає їх від шкідливих впливів.

Одним з поширених видів вакуумної упаковки є пакування у вакуумні пакети. Покупці можуть розглянути товар з усіх боків і переконатися в його якості без порушення цілісності упаковки.

В сучасних пакувальних технологіях використовується величезний асортимент вакуумних пакетів, які різняться між собою за цільовим призначенням, технічними характеристиками, особливостями застосування.

Типи вакуумних пакетів
Гладкі вакуумні пакети

Гладкі вакуумні пакети призначені для пакування у камерних вакууматорах, продуктивність яких значно більша ніж у побутових безкамерних вакууматорів. Зварювання пакета після створення вакууму відбувається в спеціальній ніші (камері), що герметично закривається прозорою кришкою. Гладкі пакети виготовляють з багатошарових бар'єрних плівок. Компанія КОЗАК+ пропонує широкий вибір гладких пакетів з максимальним розміром до 600 х 900 мм

Приклади вакуумних гладких пакетів
Вакуумний пакет гладкий харчовий 150 х 200 мм
Ширина 150 мм, довжина 200 мм, товщина 70 мкм
Вакуумний пакет гладкий харчовий 200 х 300 мм
Ширина 200 мм, довжина 300 мм, товщина 70 мкм
Вакуумний пакет гладкий харчовий 300 х 400 мм
Ширина 300 мм, довжина 400 мм, товщина 70 мкм
Вакуумний пакет гладкий харчовий 400 х 600 мм
Ширина 400 мм, довжина 600 мм, товщина 70 мкм
Рифлені вакуумні пакети

Гофровані (рифлені) пакети і рулони призначені для безкамерних вакуумних машин. Щоб пакет став гофрованим, в процесі виробництва плівки створюють ромбовидні чарунки у внутрішньому поліетиленовому шарі. Ці чарунки являють собою мікроканали, за якими можна відкачати з пакета повітря. Якщо для безкамерної машини використати гладкий пакет, то під час вакуумування плівка облягає товар і повітря залишається в пакеті. У рифленому пакеті повітря видаляється саме завдяки мікроканалам, які з'єднані між собою на всій внутрішній поверхні пакету.

Рифлені вакуумні пакети

Гофровані пакети за ціною дорожче звичайних гладких пакетів з тим самим розміром, але безкамерні побутові вакуумні машини значно дешевші, ніж професійні камерні.

Рифлена вакуумна упаковка випускаеться як у вигляді пакетів певних розмірів, так і у вигляді рулонів довжиною близько 3 метрів. З рулонів можна самостійно формувати пакети довільної форми.

Приклади вакуумних рифлених пакетів та рулонів
Вакуумний рифлений харчовий пакет 150 х 200 мм
Ширина 150 мм, довжина 200 мм, товщина 70/100 мкм
Вакуумний рифлений харчовий пакет 200 х 300 мм
Ширина 200 мм, довжина 300 мм, товщина 70/100 мкм
Вакуумний рифлений харчовий пакет 300 х 400 мм
Ширина 300 мм, довжина 400 мм, товщина 70/100 мкм
Рулон для вакуумування гофрований 280 х 6000 мм
Ширина 280 мм, довжина 6000 мм, товщина 70/100 мкм
Термозбіжні вакуумні пакети

Термозбіжні вакуумні пакети трохи схожі на звичайні гладкі пакети PA/PE, але вони мають суттєву відмінність. Після процесу вакуумування, пакет на декілька секунд занурюють у спеціальний танк із гарячою водою (93-95°С ), і плівка під дією температури усаджується, повністю повторюючи всі його контури і рельєфність. Зникають всі складки, нерівності і краї швів пакета, продукт набуває привабливого товарного вигляду.

Термозбіжні вакуумні пакети

Все це можливо завдяки спеціальному складу плівки, з якої виготовляються термозбіжні (термоусаджувальні) вакуумні пакети: у якості бар'єрного шару використовується співполімер етилену й вінілового спирту (EVOH), а в якості шару-основи - термозбіжний поліетилен. Повний склад типових термозбіжних пакетів це комбінація PET/PA/EVOH/PE.

Приклади вакуумних термозбіжних пакетів
Вакуумний термозбіжний харчовий пакет 90 х 250 мм
Ширина 90 мм, довжина 250 мм, товщина 50 мкм
Вакуумний термозбіжний харчовий пакет 100 х 350 мм
Ширина 100 мм, довжина 350 мм, товщина 50 мкм
Вакуумний термозбіжний харчовий пакет 140 х 225 мм
Ширина 140 мм, довжина 225 мм, товщина 50 мкм
Вакуумний термозбіжний харчовий пакет 155 х 200 мм
Ширина 155 мм, довжина 200 мм, товщина 50 мкм

Пакети для дозрівання сиру - це особливі термозбіжні пакети, у яких спеціальний склад плівки (PET/PА/PE) дозволяє випускати надлишок вуглекислого газу, що утворюється при дозріванні сирів і, в той же час, створює надійний бар'єр від проникнення кисню в пакет іззовні. Паропроникність плівки запобігає висиханню сирів, а також сприяє рівномірному розподілу вологи в ньому.

Товщина бар'єрної плівки

На ринку вакуумної упаковки існує широкий вибір пакетів з товщиною плівки від 50 мкм до 200 мкм. Вартість пакетів напряму залежить від товщини плівки. Але якщо для пакування певної продукції неправильно вибрати товщину, то або пакет не буде тримати вакуум (занадто тонкий пакет), або будуть значні витрати на упаковку (занадто товстий пакет).

Тому, для ефективного використання вакуумних пакетів слід враховувати в першу чергу властивості самої продукції, а також специфіку зберігання та транспортування.

  • Товщина 60-70 мкм підійде для м'яких продуктів без гострих країв (м'ясо без кістки, сир, нарізка).
  • Товщина 80-100 мкм використовується для риби, сирокопченої і варено-копченої ковбаси, курячих крилець.
  • Товщина 100-120 мкм використовується для м'яса на кістці, горіхів, цілих тушок птиці або кролика, заморожених продуктів, промислових товарів (деталі, блоки).
  • Товщина 140-170 мкм рекомендується для товарів із жорсткими, гострими краями, наприклад морепродукти в панцирах, мушлі

Крім стандартних вакуумних пакетів товщиною 70 мкм, які представлені у нашому інтернет-магазині, компанія КОЗАК+ виготовляє під замовлення пакети із такими товщинами: 50, 60, 70, 80, 100 та 120 мкм (та будь-які розміри до 600 мм х 900 мм).

Склад бар'єрної плівки
Вакуумні пакети на основі PET/PE

Найдешевші вакуумні пакети - це пакети із комбінації ламінату поліетилентерефталату (лавсан, поліестер, PET) і поліетилену високого тиску (PE). Саме поліестер ізолює продукти від парів води і більшості газів. Правда, щодо кисню бар'єрні властивості таких пакетів безпосередньо залежать від товщини лавсанового шару в плівці. Ще один незначний "мінус" поліестеру - його крихкість.

Вакуумні пакети PET/PE підходять для пакування на короткі терміни твердої недорогої продукції, такої як напівфабрикати.

Вакуумні пакети на основі PA/PE

Через оптимальне співвідношення ціна-якість, самими популярними вважаються вакуумні пакети, виготовлені із плівки, що складається із двох основних шарів: поліамід/поліетилен (PA/PE). В свою чергу шар поліаміду може бути багатошаровим, що посилює його бар'єрні властивості. Саме із таких пакетів складається переважна більшість асортименту вакуумної упаковки компанії КОЗАК+.

Пакети PA/PE застосовують для вакуумування широкого спектру продуктів харчування та промислових товарів за звичайних умов транспортування і зберігання. Такі пакети підходять для використання у будь-яких вакуумних машинах, вони добре зварюються та витримують помірні деформації.

Вакуумні пакети на основі EHOV/PE

Найкращим рішенням для пакування харчових продуктів у газове середовище (МГС) будуть пакети, які у якості бар'єрного шару містять співполімер етилену й вінілового спирту (EVOH). Матеріал EVOH є екологічним та найкращим за показниками газонепроникності. Популярний склад таких пакетів - це комбінація APET/EVOH/PE або OPET/EVOH/PE. Вакуумні пакети з EVOH використовуються для зберігання м'ясних виробів, ковбас, сосисок, сардельок, тощо.

Вакуумні пакети на основі OPA/PE

Плівки, в яких у якості бар'єрного шару використовується орієнтований поліамід (OPA/PE) найкраще підходять для технології термозварювання. Упаковка міцна, добре ізолює запахи, має стійкість до газів та збільшує тривалість зберігання продукції до трьох місяців.

На ринку вакуумної упаковки пропонуються пакети із різними варіаціями полімерів, що входять у склад плівки. У нашій класифікації ми розглянули самі основні з них.

Модифікації вакуумних пакетів

Як правило, вакуумний пакет прозорий, що дозволяє покупцеві повністю оглянути товар. Але для різних цілей пакети можуть мати певний кольоровий відтінок із збереженням прозорості, можуть бути повністю, або частково кольорові, в тому числі з рекламним або інформаційним блоком. Кольорова складова наноситься на окремий шар пакета, який не контактує із продуктом.

Приклади вакуумних металізованих пакетів
Вакуумний пакет металізований харчовий «золото» 120 х 400 мм
Ширина 120 мм, довжина 400 мм, золотавий/сріблястий
Вакуумний пакет металізований 120 х 400 мм (срібло)
Ширина 120 мм, довжина 400 мм, сріблястий
Вакуумний пакет металізований харчовий 150 х 230 мм (золото)
Ширина 150 мм, довжина 230 мм, золотавий/сріблястий
Ламінована підкладка для пакета «золото-срібло»
Ширина 130 мм, довжина 200 мм, товщина 1,5 мм

Для певної продукції використовуються фольговані вакуумні пакети. Верхній шар такого пакета прозорий для огляду продукту, а нижній металізований алюмінієвою фольгою, яка надає продукту привабливий вигляд. Колір фольги за звичай сріблястий або золотий. Традиційно у такі пакети пакують делікатесну продукцію та копчену рибу. Металізовані пакети мають такі самі захисні функції, як і звичайні вакуумні пакети і використовуються із звичайними вакуумними машинами.

Вакуумний пакет може мати додаткові опції (євро-висічення або євро-підвіс), які призначенні для особливих умов транспортування або зберігання в умовах торгівельного закладу.

Пакети гладкі Пакети та рулони рифлені Пакети термозбіжні Пакети металізовані