У кошику  0

Такелажне обладнання - механізми для надійного та безпечного переміщення важкого, великогабаритного вантажу з нестандартними формами. Вибір обладнання для такелажу залежить від розмірів, ваги та об'єму переміщуваних вантажів.

Типи такелажного обладнання:

Однією з особливостей використання такелажного обладнання є можливість взаємодоповнювати різні види механізмів для транспортування вантажів.

Для кожного типу агрегату встановлена номінальна вантажопідйомність. При переміщенні вантажів, вага яких перевищує встановлені норми, можна використовувати кілька механізмів одночасно. При цьому створюється такелажна система або комплекс.

В даний час такелажні системи є необхідними в будь-якому виді діяльності та в різних сферах: застосовується від металургійної промисловості до харчової.

Такелажна платформа

Дуже часто виникає необхідність переміщення важкого або великогабаритного вантажу. Особливо це актуально для складських майданчиків, виробництв та інших підприємств, на яких неможливо або недоцільно використання вилочних навантажувачів та іншої складської техніки. Вихід із такої ситуації - такелажні платформи.

Такелажна платформа - підкатна опора, призначена для переміщення вантажу на відкритих і закритих майданчиках. Роликова платформа являє собою вантажний майданчик, виготовлений зі сталі і оснащений роликами для переміщення.

Такелажні платформи поділяються на три види
  • Платформа керована - пристрій, обладнаний поворотним механізмом з керованою ручкою, що дозволяє платформі виконувати маневри при русі. Використовується як самостійний механізм для переміщення вантажів, так і в парі з регульованими платформами
  • Платформа регульована - пристрій, що складається з двох платформ і з'єднуючих штанг. Штанги регулюються, що дозволяє змінювати відстань по довжині з'єднання між платформами. Зручні для розподілу ваги великогабаритного вантажу. Можуть використовуватися як самостійно, так і в парі з керованою платформою
  • Платформа поворотна - пристрій, оснащений поворотним диском, на який опускається переміщуваний вантаж. Завдяки поворотному диску - значно збільшується маневреність переміщуваного вантажу. Використовується в комплекті з керованими і регульованими платформами
Відмінність такелажних платформ

Пересувні ролики розрізняють за: вантажопідйомністю, кількістю роликів, матеріалом коліс, діаметром і шириною роликів.

Вантажопідйомність платформи - вага переміщуваного вантажу, на який розраховано пристрій. Але якщо потрібно перемістити вантаж, який перевищує за вагою вантажопідйомність платформи, то використовують декілька платформ, вантажопідйомність яких в сумі дорівнює або перевищує вагу вантажу.

Ролики для такелажних платформ виконуються з різних матеріалів, в залежності від умов експлуатації вантажу: гума, поліуретан, нейлон, метал.

Гумові і поліуретанові ролики підійдуть для роботи в місцях з нерівним покриттям, а нейлон і метал на гладкі та рівні поверхні, забезпечуючи плавний хід платформ.

Кількість роликів на платформі, впливає на рівномірність розподілу ваги вантажу по конструкції платформи. Чим більше роликів - тим рівномірніше розподіляється вага по платформі і полегшується її переміщення.

Приклади такелажних платформ
Підкатна керована опора SS60-P
Керована платформа, вантажопідйомність до 6 т
Підкатна регульована опора AS40-P
Регульована платформа, вантажопідйомність до 4 т
Підкатна поворотна опора SS40-P
Поворотна платформа, вантажопідйомність до 4 т
Комплект такелажних платформ X8+Y8
Комплект платформ, вантажопідйомність до 16 т

Такелажні візки завдяки можливості регулювання і об'єднання модульних конструкцій в один вузол - досить універсальне обладнання для переміщення різнотипних вантажів.

Поверхня всіх такелажних платформ оснащена гумовим покриттям, яке забезпечує надійне зчеплення опори з вантажем.

Лом такелажний

Переміщення вантажу на платформу здійснюється за допомогою такелажного лома, який представляє собою металевий важіль, оснащений захватом і двома роликами: працівник піднімає край вантажу і під нього заїжджає такелажна платформа для подальшого транспортування в призначене місце.

Такелажні ломи - це механізми, дуже прості у використанні, але, тим не менш, дуже ефективні в тих випадках, коли потрібно перемістити вантаж на коротку відстань.

Лом такелажний

Ролики виконують кілька функцій: є опорою в тому випадку, якщо лом використовується як важіль, і дозволяють тягнути та повертати вантаж. Ролики для великої вантажопідйомності виготовляються з металу.

У комплектації з платформами і візками такелажні ломи утворюють цілу такелажну систему. Вантажопідйомність ломів може бути підвищена за рахунок їх парного використання.

Допоміжне обладнання для такелажу

При проведені транспортно-складських (такелажних ) робіт разом з такелажними платформами, ломами для підйому та переміщення габаритних вантажів, використовують домкрати, талі, блоки монтажні, МТМ. Компанія КОЗАК+ пропонує наступні допоміжні пристрої для такелажу:

Ручні гідравлічні та рейкові домкрати

Домкрат - пристрій, призначений для підняття вантажів при виконанні ремонтних, монтажно-демонтажних, будівельних і інших роботах. Відрізняється компактністю конструкції, простотою в обслуговуванні та надійністю в експлуатації, дозволяючи здійснювати плавний підйом вантажу і його точну зупинку на заданій висоті при невеликому зусиллі.

За принципом дії компанія КОЗАК+ пропонує такі домкрати

Гідравлічний - пристрій з низьким підхопленням для підняття, позиціонування обладнання, застосовується в різних областях промисловості і виробництва - від приватних шиномонтажних станцій до великих такелажних компаній.

Принцип роботи: під тиском рідини, яка подається в циліндр за допомогою приводного або ручного насоса, поршень домкрата висувається і піднімає вантаж на потрібну висоту.

Конструкція гідравлічного домкрата

  • Корпус - напрямний циліндр для поршня і резервуар з робочою рідиною
  • Плунжер - поршень, який висувається при подаванні робочої рідини в порожнину циліндра
  • Нагнітаючий насос
  • Робоча рідина - гідравлічне масло. Під час експлуатації домкрата, в залежності від частоти використання, потрібно доливати масло до відповідної мітки
  • Важільна рукоятка - при її русі вгору робоча рідина з резервуара надходить в порожнину нагнітаючого насосу, при опусканні - подається в порожнину циліндра
  • Всмоктуючі і нагнітаючі клапани. В залежності від напряму руху рукоятки пропускають або утримують робочу рідину в порожнині насоса
Гідравлічний та рейковий домкрати

Рейковий - пристрій являє собою важіль, сталеву вантажонесучу рейку, храповий механізм, лапи та гальмівний пристрій.

В основі роботи лежить перетворення фізичного зусилля, прикладеного на важіль, в переривчасто-обертовий рух зубчастого колеса в одному напрямку, який забезпечує храповий механізм (храповик). Довжина рейки характеризує максимальну висоту підйому вантажу, а вантажопідйомність рейкового домкрата визначається тільки його міцністю.

Рейковий домкрат складається із штампованого сталевого корпусу, всередині якого переміщається висувна рейка з зубцями. Внизу на рейці є лапа, за допомогою якої піднімають вантаж. Піднімають або опускають вантаж, обертаючи рукоятку, з'єднану з рейковою системою шестерень. Для утримання вантажу на певній висоті на одній з шестерень встановлено храповик з собачкою.

Рейкові домкрати відрізняються високою ремонтопридатністю, компактністю конструкції, надійністю в експлуатації та простотою в обслуговуванні і дозволяють здійснювати підйом вантажу, його точну зупинку на заданій висоті при відносно невеликому зусиллі.

Ручна ланцюгова таль

Таль ручна з ланцюговим урухомником - пристрій для підняття і опускання вантажу за допомогою ручної сили. Пристрій кріпиться на балці, або іншому відповідному місці, складається безпосередньо з механізму підйому і ланцюга з гаком для вантажу.

Застосовується в будівельних, ремонтних, монтажних і виробничих роботах. Таль ручна призначена для підйому, утримання в піднятому положенні й опусканню вантажу відповідної ваги. Тягове зусилля, при піднятті вантажу передається на шестерню з допомогою ланцюга - тому таку таль відносять до моделей із шестерною передачею.

Основними перевагами використання ручних талів є простота монтажу і кріплення, а також відсутність необхідності підключати електрику. Таль являє собою систему шестерень, що дозволяє збільшити зусилля одного оператора в кілька разів для виконання необхідних робіт.

Таль ланцюгова піднімає вантажі за допомогою спеціального гака, який з'єднаний з урухомним ланцюгом. Можна піднімати вантаж на велику висоту, залишаючись безпосередньо внизу, в точці підняття вантажу. Висота підйому обмежена лише довжиною допоміжного ланцюга.

Монтажні блоки

Блок монтажний - пристрій, який використовується в якості підвісного або відвідного блоку, а також складання поліспастів, комплектування вантажопідйомних механізмів з ручним урухомником. Можуть також називатися як вантажні поліспасти.

Головна перевага підйомних блоків - це зменшене тертя, яке при використанні обертових роликів (шківів), розміщених на змащених підшипниках зводиться практично до нуля.

За кількістю роликів вантажопідйомні блоки поділяються на однороликові (одношківні)та двороликові (двухшківні). Монтажні блоки мають відкидну щоку для швидкого встановлення канату.

Одно- та двухшківні монтажні блоки

Блок монтажний з гаком складається із двох металевих щоковин, між якими розміщений ролик. Через нього протягується канат для виконання монтажно-демонтажних, вантажно-розвантажувальних робіт. Перед початком експлуатації пристрій підвішується до балки чи труби за допомогою спеціального гака. Тертьові частини блоку повинні регулярно змащуватися.

Монтажно-тяговий механізм (МТМ)

Монтажно-тяговий механізм призначений для підйому, опускання й переміщення вантажу по горизонтальній або похилій площині, може бути використаний на будівельно-монтажних роботах при виробництві ремонтних і вантажно-розвантажувальних робіт у різних галузях народного господарства, а також автолюбителями. МТМ має малі габаритні розміри й невелику масу та зручний у роботі в умовах обмеженого простору на великій висоті, може входити в комплект транспортних машин і іншої техніки.

Монтажно-тяговий механізм

Принцип роботи: канат протягується через тяговий механізм за допомогою двох пар затискачів, які поперемінно затискають і просувають канат в заданому напрямку.

Основні переваги
  • компактні розміри і надійна, адаптована конструкція
  • стійкість до перепадів температур, міцний і легкий корпус зі сталі покритий молотковою емаллю
  • високоміцний оцинкований канат зі сталевим сердечником, довжиною 20 м і крюком
  • захист від перевантаження і зручне обслуговування через спеціальні отвори в корпусі
  • постійно в наявності бухти високоміцного оцинкованого каната з закладеним гаком, який при інтенсивній експлуатації вимагає періодичної заміни
  • можлива індивідуальна комплектація високоміцним канатом необхідної Вам довжини
  • кожен МТМ обов'язково проходить заводські випробування
  • гарантійне і післягарантійне сервісне обслуговування
  • постійна наявність на всіх моделей МТМ і запасних частин до них
  • довгий термін служби

У комплект поставки монтажно-тягового механізму входять: тяговий механізм, канат з гаком і знімна рукоятка.